Things are beautiful if you love them

door tomvanryckeghem

Het flesje melk dat altijd zo makkelijk binnenging is plots gigantisch groot geworden.

Het lijkt zo eenvoudig als je die moeders bezig ziet met die kleine hummeltjes. Hun flashy tas met babyspulletjes vervangt voor een tijd de veel te klein geworden handtas. Babysussen lijkt een eenvoudig werkwoord te zijn, maar godverdikke…  schijn bedriegt. 

Er is een onzichtbare scheidingslijn waar papa’s normaal niet komen. Mannen noemen het maar al te graag ‘Verboden terrein’. Het lijken vanzelfsprekendheden die zomaar gebeuren en waar we graag vergeten naar te kijken. We zijn immers superpapa’s  die, als we ’s avonds thuiskomen, de  jongens snel even in de lucht gooien (en opvangen!!).  Als ze lastig zijn lossen we het op door ze achter het grote stuur te zetten en een toertje te doen. Klaar is kees, slapen doen ze! In het beste geval durven we  al eens een luier verversen. En soms… wagen we ons aan een  laatste flesje en denken we bij onszelf dat het zorgen peanuts is. 

Maar zorgen is meer dan ik ooit kon bedenken. Het is er altijd zijn, dag en nacht,  geduld hebben, tranen drogen, liefhebben, na een uur flesjestijd tevergeefs blijven volhouden, perdolan geven en hopen dat morgen beters brengt, de schommel duwen en tussendoor naar het kleine bedje hollen om traantjes te drogen, op je tanden bijten, winkelen met een hongerige kleine man in de maxicosi, sportschoenen kopen voor de naderende sportdag en beseffen dat je zijn schoenmaat niet kent, luisteren als je je liever afsluit, troosten als je eigenlijk zelf getroost wilt worden, De dag eindigen met een huis vol rommel, een gepoetste vloer in 5 minuten zien transformeren in een kliederboel …

Wat heb ik respect voor je schat en zie ik uit naar het weer samen thuis komen. Het is zo onmenselijk om al deze mama-dingen te moeten uit handen geven. Ik sta zo dicht bij jou en nog kan ik niet voelen wat jij voelt. Weet dat elke dag is er één waar we dichter komen bij dat lichtvlekje

Het is vreemd dat ik deze  harde noten moet kraken om te beseffen dat het leven meer is dan wat ik er voorheen van maakte.

Augustus wordt misschien wel de mooiste maand van het jaar. Dan zitten we samen op het bankje in de tuin en genieten we van het geluid van de  heen en weer gaande schommel.Dan kruipt Kamiel misschien al rond je benen. Dan picknicken we in de tuin en wandelen we misschien wel samen naar de bakker…en delen we die flashy tas… met kinderspulletjes.

Things are beautiful if you love them

 – Jean Anouilh – 

Advertenties