Titaniumwit

door tomvanryckeghem

We zitten in onze hotelkamer. Buiten waait  het 30 graden, binnen haalt het ventilatiesysteem een goeie 20. Kamiel droomt van zijn eerste tour en wij wachten ongeduldig op de bevrijding.
Door het vensterraam zie ik 20 dansende  bomen en 100 bruinende zonnepanelen. Ik tel 3 vakantieloze kranen die de verdwaalde witte wolk de weg willen wijzen.

Ik kijk opnieuw door het raam en ze is verdwenen, uitgewaaid…

Zoals jij schapen telt, zo kijk ik wolken. Hun meester creëert er de laatste tijd weer heerlijk op los. Hij boetseert ze nuit miljoenen traantjes.

Ooit was hij een vreemde verzamelaar. Het was een uit de hand gelopen hobby die serieus uit z’n voegen barstte.
Hij ging ermee stoppen beloofde hij z’n vrouw, elke dag… . Maar elke vroege morgen ging hij op jacht met z’n rugzak vol lege glazen potjes. Hij zette ze op de meest bijzondere plaatsen en haalde ze bij valavond terug op. Ze waren meer dan  zeldzame kleuren en bijzondere smaken. Hun gevoelens waren onbeschrijfelijk..Hij onderzocht ze, adoreerde ze en was verslaafd aan deze honger naar bezit.
Geluk was zouter dan verdriet, daar was hij zeker van. En de bitterste tranen vertelden hem de meest waanzinnige verhalen. De allermooiste waren  titaniumwit. Daar kon hij uren naar turen… Hun zure smaak sloot z’n ogen en ontplofte in z’n gekke hoofd. Ze namen hem mee naar gisteren, en de dag ervoor.

Toen moest het gebeuren… Het Lot besliste, z’n huis traande uit… Uit alle spleten en kieren liepen miljoenen druppels naar beneden.
Hij besloot dat hij ze niet zomaar kon laten vergaan.  Hij nam een hamer,een beitel, 20  potjes en wat ijzerdraad en begon te kneden. De gekste figuren werden geboren. Eén voor een creëerde hij wat z’n gedachten hem vertelden. Woeste draken veroverden de hemel terwijl verliefde elfjes een bezoekje brachten aan gewetenloze trollen. De meest trieste tranen werden zijn mooiste pronkstukken… De pijnlijkste momenten veranderden in zeldzame eenhoorns die de lucht bestegen…

En zo verovert hij gedachten. Elke dag, elk moment, elke minuut.
En als de wind goed zit, en de hemel blauwer dan blauw…
dan moet je eens wat tijd nemen, en tussen de schapen doorkijken.
Dan zie je misschien,

hoe bijzonder die witte wolken kunnen zijn.

Advertenties